De Klusbakfiets Zutphen

Ervaring van klusser Karel:

'Ik rijd op maandagochtend naar een nieuwe klant. Deze week sta ik er drie dagen ingeroosterd samen met een collega. Hij gaat er het tuinhuis schilderen en ik ga een toegangspoort maken.

Aangezien ik iets eerder ben heb ik tijd om even met mevrouw naar de klus te kijken. ’Het hout van deze poort is te slecht geworden. Ik heb met jouw collega overlegd dat het allemaal vervangen moet worden.' 
Terwijl ze dit zegt schieten er tranen in haar ogen. ‘Ik wist niet dat dit me nog zo zou raken’.
“Het is oké’, zeg ik.

Er volgt een verklaring waarin ze me vertelt dat haar man 4 jaar geleden is overleden waardoor ze er nu alleen voor staat met 2 kinderen. Dat raakt!
Later op de dag wanneer m’n collega inmiddels ook is gearriveerd en ik nog even wat schroeven aan het kopen ben hoor ik bij terugkomst dat ze hém heeft verteld dat ze er weinig kan zijn vanwege een open hart operatie waarvan zij herstellende is, Bam!, we zakken nog een meter!

In de pauze komt ze er toch even bijzitten en drinken we gezamenlijk koffie en thee en tasten wat bij elkaar af. Wie zijn jullie, wie ben jij?! De volgende dag is er meer koffie en thee en meer ontmoeten. Het is m’n aimabele collega die op zeker moment aan de klant aangeeft dat hij haar last ziet en zijn hulp aanbiedt.. voor het geval die nodig is. Prachtig, hij raakt de juiste snaar en het kan er helemaal zijn… weer zakken we een metertje. We horen en verstaan elkaar.

Die dag, bij het afscheid krijgen we te horen dat het zo fijn is dat we er zijn en de rust, energie die we om ons heen dragen. Wij op onze beurt antwoorden gemeend, dat we met zoveel plezier aan het werk zijn en dat er zo goed voor ons wordt gezorgd; drie brede grijzen.
We krijgen nog een portie kefir mee en gaan voldaan naar huis. Er staat inmiddels een poort en het tuinhuis staat in de grondverf.
Morgen de laatste dag; blanke beits over het Douglas hout en de laklaag over de grondverf van het huisje. Vandaag rond ik af.

Ze is blij met de poort, blij met de afgelopen dagen en bekent dat ze het best spannend vond om klussers over de vloer te krijgen, ‘want ze zijn niet allemaal hetzelfde’, grijnst ze me toe. Ik neem afscheid en zonder na te denken vraag ik haar of ze een hug kan ontvangen. Mijn aanbod wordt gretig aanvaard.

Wanneer ik op de fiets naar huis zit voel ik wat mij betreft de potentie van de Klusbakfiets in volle omvang. Klussen kan zó veel meer zijn!!'