De Klusbakfiets Amsterdam

We komen het wel eens tegen. Dat we ergens schilderwerk mogen doen en dat de kozijnen, plinten ed vol druipers of zakkers zitten. Dat staat natuurlijk niet zo mooi en als je het verfwerk weer eens een keer wil verfrissen dan ben je wel even bezig om dat te herstellen.

Dat zijn bijvoorbeeld ook die extra onvoorziene uren die we altijd melden. Want ‘even’ een paar deurposten opnieuw schilderen kunnen we inschatten op een bepaald aantal uur, maar als we ter plaatse komen en zien dat die onder de druipers zitten zijn we dus langer bezig.

Hieronder een aantal tips om dit te voorkomen.

Wat veroorzaakt zakkers en druipers en wat doe je dan?

 Zakkers en druipers ontstaan door een paar verschillende redenen.

  • Een te dikke laag: schilderwerk is tijdrovend en soms lijkt het een goed idee om een dikke laag verf aan te brengen om tijd te besparen. Maar dit is echt geen goed idee. Een dikke laag verf zal namelijk vrijwel altijd gaan druipen. Daarnaast zal te dik aangebrachte verf kunnen gaan rimpelen, zakken noemen we dat ook wel eens, tijdens het drogen.
  • Een verkeerde techniek: of je nou grote oppervlakten wilt schilderen, of je gaat met je kozijnen aan de slag, als je de juiste techniek gebruikt verminder je de kans op druipers. Breng de verf eerst met een horizontale beweging aan en ga er daarna met verticale overlappende streken overheen. Op die manier wordt de verf egaal en evenredig verdeeld en dekt het het beste. Ga je je kozijnen schilderen, begin dan aan de onderkant en werk naar boven zodat je de verf naar boven uitstrijkt en het druipen tegenwerkt.
  • Te veel verf op de kwast of roller: zorg ervoor dat u nooit teveel verf op je kwast of roller aanbrengt. De kwast hoeft echt niet verder dan een derde deel in de verf gedoopt te worden. En even afstrijken langs de rand voorkomt ook dat een deel van de verf al op de grond is aanbeland voor je bij het oppervlakte bent. Een roller doop je niet verder dan tot het midden in de verf. De verf verdeel je dan eerst evenredig over de roller voordat je deze gaat gebruiken.
  • Een slechte verdeling van de verf: een laatste oorzaak van zakkers en druipers is een slechte verdeling van de verf. Daarom is het belangrijk dat je bij muren de horizontaal – verticaal methode gebruikt en dat je kozijnen en ander houtwerk nadat je het met de kwast hebt geschilderd nog even met een roller narolt.

Hoe werk je druipers weg?

Het is natuurlijk nog steeds mogelijk dat je te maken krijgt met een druiper hier en daar. Als de druipers nog nat zijn, dan kun je ze gemakkelijk uitstrijken met een roller of kwast. Kom je de zakker de volgende dag tegen en is de verf al gedroogd, dan zal je deze moeten wegschuren of afsteken.

Stappenplan zakkers en druipers wegwerken

Gelukkig is het erg gemakkelijk om druipers weg te halen en tenzij er sprake is van een groot aantal zakkers zal dit niet te veel tijd en moeite vragen. Het onderstaande stappenplan kan je hierbij helpen.

  1. Wat heb je nodig: zorg er allereerst voor dat je al het materiaal en gereedschap in huis heeft voordat je begint met de werkzaamheden. Dat zijn kwasten, rollers, een verfbakje, plamuur, verf, schuurpapier en ontvetter.
  2. Reinigen: allereerst reinig je het oppervlak van de druiper. Hiervoor kun je een ontvetter gebruiken, maar als de verf nog nieuw is, is een zacht reinigingsmiddel vaak ook voldoende.
  3. Druiper verwijderen: je kunt de druiper verwijderen door deze weg te schuren of uit te steken en daarna te schuren.
  4. Plamuren: het is het beste om de druiper zo egaal mogelijk af te schuren, maar het kan zijn dat er een oneffenheid of deukje ontstaan is in het schilderwerk. Deze kun je dan het beste met plamuur wegwerken, anders zal dit na het verven zichtbaar blijven.
  5. Schuren en ontvetten: nadat de plamuur gedroogd is, kun je dit nogmaals schuren. Daarna zorg je ervoor dat het gehele oppervlak waar de druiper zich in bevindt schoon, droog en stofvrij is. Voor het meest egale resultaat kun je deze namelijk het beste in zijn geheel weer oververven.
  6. Schilderen: nu kun je een dunne laag verf aanbrengen op het gehele oppervlak. Werk je met lak, dan verdun je dit eerst met 10 procent. Indien nodig breng je een tweede laag aan en deze is dan onverdund.

Als het goed is zullen de druipers nu niet meer zichtbaar zijn.

Veel werk? Wij kunnen je natuurlijk altijd helpen om je plinten, kozijnen en muren weer helemaal strak te maken.