De Klusbakfiets Alphen aan den Rijn

In 5 stappen goedkope meubels opknappen

Vaak zijn meubels van de goedkope meubelwinkels gemaakt van gelamineerd spanplaat of fineerhout. Mocht je de meubelen een unieke look willen geven of herstellen na schade, kan dat zeker door het meubel te schilderen. En helemaal wanneer je de klus goed voorbereidt. Daar helpen we je graag bij. We geven je hier tips voor de juiste stappen. Dus wil je het ledikant of kastje van IKEA of keukendeurtjes van fineer van een nieuwe kleur voorzien, ga lekker aan de slag!

Stap 1: Meubel reinigen
Ten eerste is het een goed idee om te controleren of er beschadigingen aanwezig zijn in de laag. Beschadigingen kun je herstellen met behulp van houtreparatie middelen. Hierna kun je beginnen met het ontvetten van de fineerlaag. Maak de ondergrond goed schoon. Het is belangrijk dat de meubels schoon zijn voordat de verf aangebracht wordt. Ontvetten moet u altijd doen voordat u een meubelstuk schuurt. Wanneer u het ontvetten later doet is het mogelijk dat u vet juist het meubelstuk in schuurt. 

Stap 2: Schuren
Wacht totdat de tafel, stoel of kast helemaal gedroogd is. Vervolgens is het tijd om de meubels te schuren. Schuur het meubel op met een schuurpapier met fijne korrel. Hierna maak je de ondergrond nogmaals grondig schoon.

Stap 3: Grondverf
Nu is de fineerlaag klaar om geverfd te worden. Ten eerste ga je fineer verven met een primer. Grondverf is ideaal om de verflaag optimaal te laten hechten aan de fineerlaag. Gelet op de kwaliteiten van een fineerlaag is het een goed idee om te kiezen voor een multiprimer. Schilder vanuit het midden naar de hoeken, hierdoor voorkomt u gedrup. Bij een groot meubel zoals een kast kunt u het beste beginnen bij de randen. Geef de grondlaag de tijd om te drogen en schuur het oppervlak vervolgens lichtjes op voor een nog betere hechting. Hierna kan de verflaag aangebracht worden. 

Stap 4: Verven
Er zijn vele soorten verf waar je uit kunt kiezen. Zo kun je fineer verven met krijtverf, maar je kunt ook houtverf gebruiken zoals de Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak of de Sikkens Rubbol Primer Extra. Gebruik hiervoor een muurverfroller. Breng een eerste laag aan, en vervolgens na droging nog een tweede laag. Dit levert het beste resultaat op.

Stap 5: Afronding
Wil je de roller de volgende dag weer gebruiken? Dan kun je deze het beste in aluminiumfolie rollen. Als je helemaal klaar bent met de verfklus spoel je de roller uit met warm water en laat je hem drogen. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat de roller na een hele tijd weer te gebruiken is.